Um alle Inhalte sehen zu können, benötigen Sie den aktuellen Adobe Flash Player.

BiH aktuelnosti Video prilozi Naslovna O Modriči Modričani Medioteka Galerija slika Šetajući Modričom Spektar Video Forum Iz našeg ugla Iz prošlosti md-novosti radio Linkovi Vaši prilozi MD- novosti Download-Školske slike Stariji prilozi Božić kao biznis Jadranka Hadžidedić Salko Dušinović Elvira Mešić Ruža Perković Svjetlana Nikolić Zahirović Ibrahim - Zelo Senad Dugić Stevanović Đorđo i Milena Izudin i Nadja Zukić Gordana Narić Safet Džambić Sakib i Muma Sarvan Braco Zoran Demonjić Ahmet i Sadeta Mešanović Rekonstrukcija zgrade nekadanje Robne kuće  Dom Zdravlja MD Klinci Amaterska scena mladih Spomen ploča Zumba u Holywoodu Šićara Tradicija i ja Legende Sejfudin Dušinović Nešem gradu s ljubavlju Pun kofer bajki Zlostavljanje Sastanak u Modriči Otpad i smeće Proslava prvog maja 

O Modriči

Povelja bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića iz 1323 godine

Modriča danas

O Modriči

Modriča se kao naseljeno mjesto prvi puta pominje 1323 godine u Povelji bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića.U ovoj povelji je knez Grgur Stjepanić dobio pet sela u tadašnjoj oblasti Usori, prvo Čečava,drugo Hrastuš,treće sela u Nenavištu Jakeš,Volović i Modrič.

Reljef općine se sastoji od visije Vučjaka (367m) i Trebave (644m), od doline rijeke Bosne (106-103m) i posavske ravnice (91-90 m nadmorske visine). Ovakav geografski položaj teritorije općine Modriča, na granici dva velika evropska prostora ,određivao je tokom historije, u velikoj mjeri, i čovjekovu sudbinu na ovom tlu.

Rafinerija ulja Modriča je u pedeset godina svog postojanja izrasla u respektabilan privredni kolektiv, prepoznatljiv na cijelom prostoru jugoistočne Evrope. U izgradnji njenog imidža učestvovalo je nekoliko generacija vrsnih stručnjaka iz raznih oblasti, priznati evropski instituti i najpoznatiji svjetski proizvođači automobila, teretnih vozila i motora.

Fudbalski klub iz Modriče osnovan je daleke 1922. godine. Prvi fudbalski klub zvao se "Rogulj", ali je ubrzo promijenio ime u "Zora". U prvim godinama razvoja ovog sporta nisu postojala zvanična takmičenja - igrale su se samo prijateljske utakmice sa susjednim mjestima, a igrači su sami sebi nabavljali sportsku opremu. Prvu zvaničnu utakmicu "Zora" je odigrala sa svojim susjedima, fudbalerima "Bosanca" iz Bosanskog Šamca1923. godine, a rezultat je bio 2 : 2. Fudbalski klub "Zora" postojao je sve do 1927. godine kada su mu vlasti zabranile rad.Ubrzo se formira drugi klub pod imenom "Olimpija", koji pod ovim imenom postoji sve do 1938 godine, kada mijenja ime u fudbalski klub "Dobor". Po izbijanju Drugog svjetskog rata prestaju sve sportske aktivnosti, a tek po završetku rata, augusta 1945 godine, formira se novi fudbalski klub pod imenom "Sloga". Klub je mijenjao ime u "Napredak" sve dok konačno nije dobio ime "Modriča".Najveći uspjesi kluba su bili u sezoni 1968/69. godine, kada osvaja prvo mjesto i naslov amaterskog prvaka Bosne i Hercegovine, a drugo mjesto na takmičenju za amaterskog prvaka Jugoslavije.

OK "Modriča" je zvanično registrovan 8. marta 1967 godine, i od tada počinje nagli uspon i razvoj odbojkaškog sporta, da bi muška ekipa postala šampion Jugoslavije 1979 godine i učesnik u Kupu šampiona, gdje osvaja 7. mjesto u Evropi. U narednom periodu klub se fokusira na rad s mladima, ali i dalje bilježi značajne rezultate.Ženska odbojka je krenula sa osnivanjem i 19. januara 1981 nastaje OK "Ferijalac". U sezoni 1991/92. ženski odbojkaški klub osvaja vicešampionsku titulu Prvenstva Jugoslavije.

Plan grada s nazivima ulica

webdesign by dinko


http://www.modrica.ba/images/plan_grada.jpg